Det där med att vara ”lojal”


Igår var jag på ett väldigt ingående säkerhetssamtal hos en ganska bister kommissarie. Herregud vad jag fick svara på frågor kring mitt liv och mig själv. Jag skulle dessutom berätta om min familj, min man, hans familj och min umgängeskrets.

Jag hamnar i den näst högsta säkerhetsklassen när jag börjar mitt nya jobb. Den högsta säkerhetsklassen kan bara regeringen besluta om. Det hela låter sjukt respektingivande och lite obehagligt.

Så kom ordet ”lojal” upp som fråga. Är jag lojal mot min arbetsgivare, var frågan som ställdes.

Och jag kunde fan inte svara. För mig är klingar ”lojal” väldigt negativt så rent instinktivt vill jag svara nej. Erfarenhetsmässigt vet jag att det är ett ganska dumt svar 😉

Lojal liksom. Som nån jäkla medlöpare som inte ser helheten utan bara blint följer riktlinjer. Jag förknippar det med militärer. Man kan väl säga att jag är lojal mot den arbetsgivare som förtjänar det. Jag är inte lojal bara för att.

Fast det låter ju inte heller rätt. Jag är nog lojal i den bemärkelse som kommissarien menade.

Och nu när det ändå är internationella kvinnodagen så vill jag att ni funderar på vilket kön ni såg framför er att kommissarien hade. Fel. Det var en kvinna.

Update:

Så här skriver wikipedia om ”lojalitet”. Jag väljer nog att stå fast vid min skeptiska hållning till ordet och företeelsen:

Lojalitet är en personlig egenskap som ibland betecknas som en dygd. En person som är lojal mot en annan person är under en längre tid hjälpsam och vänskaplig mot denna. Den som är lojal mot en annan tar även dennas parti i konflikter. Begreppet är särskilt vanligt förekommande för att beskriva relationer mellan personer av olika status, exempelvis mellan en regent och regentens undersåtar.

Begreppet kan även användas på grupper av varierande storlek, exempelvis militära enheters lojalitet mot sina befäl.

I det romerska riket var den fria manliga medborgarens lojalitet gentemot sin statusmässigt överordnade, patronus, och sin statusmässigt underordnade, clientus, periodvis mycket viktigt för samhällsstrukturen.

Annonser

2 tankar om “Det där med att vara ”lojal”

    • Spännande. Inte.
      Det lär bli ett tråkigt samtal om fem år i så fall. Inget nytt lär ha hänt.
      Dessutom hoppas jag innerligt att jag inte jobbar kvar där om fem år. Uppåt, framåt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s