9. Min tro


Jag tror inte på någons gud. Jag är inte döpt, jag är inte konfirmerad och jag är sedemera inte medlem av Svenska kyrkan. Mina barn är inte heller döpta. Jag tycker inte om att man döper små barn. Att gå med i en kyrka tycker jag är något man ska låta barnen välja om de vill själva när de blivit äldre och förstår vad det innebär. Att det är en tradition och att man använder traditionen som argument är bara larvigt. Lika larvigt som att gifta sig i kyrkan om man inte tror på gud.

Jag tycker dessutom att det är obehagligt med religiösa människor. När någon säger att den tror på gud så funderar jag genast vad som kan ha gått snett i livet.

Det är enbart mina egna fördomar och rent larv, jag vet. Men så tänker jag.

Nu handlade det ju om min tro.

Jag tror på kärlek. Det tror jag är det starkaste. Med kärlek kommer medmänsklighet. Rättvisa tror jag på. Jag tror inte att det är en självklarhet, lika lite som kärlek och medmänsklighet, men jag tror att det är uppnåligt. Det är tre saker som jag vill uppnå så långt det är möjligt. Tre saker som jag tror på.

Annonser

6 thoughts on “9. Min tro

 1. Vi döper inte heller våra barn utan har namngivningsceremoni istället. Vår ståndpunkt är att våra barn ska få välja tro själva. Jag är med i svenska kyrkan men min sambo är inte. Jag tror inte på kristendomens gud men jag tro på moderna kristna värderingar och jag vill att det svenska kulturarvet som förvaltas av kyrkan ska fortleva (tänker på gårdar och slott som underhålls inom kyrkan).

  Det finns mycket som kan bli bättre i Sverige men jämfört med resten av världen har vi det förbannat bra. Detta beror mycket på grund av de värderingar vi har i samhället, om männniskors lika värde bl.a. Jag vill inte att andra religioner ska bli tongivande i svenskt samhälle och därigenom även andra värderingar där t.ex. kvinnan inte är lika värd som mannen utan anses vara en ägodel istället. Därför anser jag att den moderna svenska kyrkan är viktig för vårt samhälle även om jag ur ett individuellt perspektiv vill ge mina barn möjlighet att reflektera och själva ta ställning till sin tro.

  • Jag tycker inte att kyrkan behöver ansvara för förvaltningen av gårdar och slott och jag tycker inte att det är en tillräckligt bra anledning till att jag ska vara med i något jag inte tror på. Observera att det gäller bara mig 🙂

   Att kristendomen har något att göra med våra svenska värderingar tror jag inte mycket på. Socialiseringsprocessen är större än så och influenserna än fler. Sen så tror jag att man ska akta sig för att hänvisa till ”andra religioner” som förtryckande av kvinnan etc. I mitt tycke så är ALLA religioner förtryckande av människan när de utövas av fanatiker. ”Andra religioner” kan mycket väl utövas på ett mer sekulariserat sätt där kvinnors status inte är lägre än männens. Kristendomen har dessutom inte varit några hejare på jämställdhet heller. Att vi har det relativt jämställt i Sverige tror jag absolut inte att vi har kyrkan att tacka för.

   Jag vill inte att religion ska vara tongivande i samhället som jag lever i över huvud taget.

   När någon säger till mig att den tror på gud så känns det lika konstigt som att personen kom fram och sa att den tror på tomten. För mig är det obegripligt.

   • Såsom jag ser på sverige och svensk kultur så är vi starkt präglade av protestantismen, herr Luther och därigenom Jante. Religion och kultur är starkt sammanflätade samtidigt som de är två olika ”fenomen”.

    Jag instämmer i att alla religioner förtrycker människan då den utövas fanatiskt. Jag anser egentligen att religion i mångt och mycket används som en ursäkt för allt ont som sker i världen, speciellt då alla religioner utom hinduismen har samma gud men att vi ändå ligger i ”krig” med varandra.

    Så visst KAN andra religioner utövas på ett sätt där kvinnan och mannen har samma status men SKER det i verkligheten i någon religion?

    Jag är för religionsfrihet, frihet att uttrycka sina åsikter, men jag vill inte att Sverige ska anamma kulturella och religiösa tolkningar där synen på kvinnan går mot att vi är livegna och inte har samma rättigheter i samhället som männen.

  • Kyrkan förvaltar inga kulturarv åt Sverige, de äger eget innehav som vilken privat ägare som helst, om man nu inte räknar in kyrkor och församlingsgårdar i ovanstående, vilket man naturligtvis kan göra till viss del..)

   SFV (Statens fastighetsverk) förvaltar svenska gårdar och slott som anses vara en del av ”det svenska kulturarvet”.

   • Jag tar till mig det du skriver och korrigerar till kyrkor och församlingsgårdar, vilket i mina ögon ändock räknas som svenskt kulturarv.

 2. Åh, vad jag håller med. Tycker att föräldrar i allmänhet borde låta sina barn själva ta ställning och gärna informera precis lika mycket om varje religion. Sen att det är så tabubelagt att säga att man inte förstår hur man kan tro på Gud är också lite jobbigt, man kan så lätt göra folk arga på en om man yttrar alltför hårda ord om religion eller att man ens försöker förklara varför man inte tror på Gud (har hänt mig ett antal gånger), suck. Kommer att tänka på ett rätt roligt citat; ”om det gick att resonera med religiösa människor skulle det inte finnas några religiösa människor”. Givetvi ska man väl respektera vad folk tror på, men för mig är det väldigt obegripligt hur man kan tro på Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s