Allvarligt talat


Enough is enough. Innan det här fullt ut blir en jävla bloggversion av ”du är vad du äter” så tänker jag sätta stopp.

Och detta med lite lättsmälta inlägg om hur dumma i huvudet folk är, populistisk som jag är…

Och vad baserar jag då detta på? Jo, nämligen att jag läser i DN att två nyligen gjorda opinionsundersökningar båda visar samma tydliga trend, även om den inte är fullt statistiskt säkerställd så är ändå trenden tydlig. Moderaterna är på väg att gå om Socialdemokraterna som sveriges största parti. Och varför är detta ett så tydligt tecken på att folk i allmänhet är dumma i huvudet undrar nu ni? (Som inte är vänstersympatisörer, ni kan ju läsa vidare bara av ren nyfikenhet kanske..)

Jo, undersökningen gjordes under samma period som två rätt stora nyheter gjorde sina vändor i tidningar och tv. Den ena väldigt tydligt relaterad till den sittande regeringen och därmed i huvudsak Moderaterna. Den andra i stort sett lika starkt kopplad till LO och därmed Socialdemokraterna enligt samma logik.

1. Konjunkturinstitutet kommer med en mycket dyster prognos för framtiden för sveriges ekonomi, och har även några rekommendationer till sin regering:

För att möta de dystra siffrorna räknar Konjunkturinstitutet med att regeringen öppnar plånboken rejält. Man spår ofinansierade skattesäkningar och utgifter på åtta miljarder i år och på hela 50 miljarder nästa år.

Först om tre år, 2012, tror Konjunkturinstitutet att det åter ser ljusare ut när det gäller jobben i Sverige.

Hur svarar då vår sittande regering och statsminister (moderaten) Fredrik Reinfeldt på detta? Jo, han mer eller mindre skiter i KI’s analys och idiotförklarar den…

– De vill få oss att tro på den självfinansierande utgiftsökningen. Det finns ingen som har en sådan trollmedicin, säger Reinfeldt.

Då pratar vi alltså om en analys från den statliga myndighet som har som uppdrag att:  ”bevaka löpande konjunkturutvecklingen i Sverige och internationellt. Prognoserna och analyserna används bland annat som underlag till den ekonomiska vårpropositionen och budgetpropositionen” (Beskrivning på Regeringens egen hemsida.)

Det är alltså ingen vänsterradikal opinionsbildare vi snackar om här direkt. För att granska KI lite närmare så kan vi ju titta på vad de och deras nuvarande generaldirektör Mats Dillén kommit med för utspel om svensk ekonomi tidigare..

  • Mats Dillén dissade Göran Perssons uttalande under valet 2006 när Göran gick ut och sa att han trodde att målet om 80% sysselsättning skulle nås.
  • Mats har även sagt att Anders Borgs politik med sänkta skatter och sänkta ersättningar leder till nya jobb.
  • Och Dillén har uttalat sig positivt till skattesubventioner för köp av hushållsnära tjänster och lägre kompensationsgrad i a-kassa, sjukpenning och förtidspension, och menat att sådana åtgärder kan leda till högre sysselsättningsgrad och starkare tillväxt.

Låter som en riktig vänsterideolog, inte sant? (<- Obs, ironi..) Denna herre, på detta statliga institut, kritiserar alltså våran regering för att inte göra något åt det värsta ekonomiska tillståndet och prognosen i modern tid, och regeringen svarar med att nonchalera det helt. Klart som korvspad?

Över då till nyhet nummer två som istället är kopplad till Socialdemokraterna.

2. Wanja Lundby-Wedin och AMF-skandalen. Wanja är ordförande i LO och en av medlemmarna i AMF pensions styrelse. Som representant för arbetare och ordförande för det största fackförbundet är kopplingarna till Socialdemokraterna starka och tydliga. Folk som har fått det sämre, blivit varslade eller uppsagda, medlemmar i de många fackförbund som ingår i LO blir förbannade för att deras högste ansvarige sitter i bolagsstyrelser och godkänner mångmiljonutbetalningar till chefer.

Okej, så det här kommer samtidigt. Och vad upprör då folk mest…?

Själv är jag uppriktigt störd över det faktum att våran regering offentligt pissar på de som vet bäst, och går rakt emot vedertagen kunskap, man gör även tvärt emot vad i stort sett alla andra regeringar med marknadsekonomi i västvärlden gör, och dunkar inte in statligt stöd där det behövs för att försöka stimulera och stödja den inhemska ekonomin och minska effekterna av den ekonomiska krisen. Tyskland, Frankrike, Storbrittanien, USA m. fl. ”Alla” gör det. Utom Sverige. Nej, här ska vi minsann inte hoppa på tåget, det är bättre att låta alla de stora länderna stödja upp sina ekonomier så att de kommer före oss när ekonomin vänder om några år. Vi som är ett litet exportberoende land, varför ska vi göra samma sak? Verkligen puckat. Vår regering låter alltså sina medborgare ta smällen. För att bevisa en poäng. Tvärtemot alla rekommendationer inom ekonomisk vetenskap. Något som kommer att drabba oss alla.

Wanja, ordförande i LO däremot, hon är godtrogen och sätter sig gladeligen i massor med bolagsstyrelser, hänger inte med ordentligt och missar att ytterligare några höga chefer lyckats deala till sig en hög med miljoner. ”Alla” rasar. Ingen tänker efter. Hur drabbas du som vanlig arbetare av detta tror du? Du kommer inte att märka ett skit, det är en piss i havet. Särskilt i jämförelse med om din bransch eller ditt företag du jobbar på går i konkurs för att din regering inte stödjer ekonomin i landet ordentligt.

Så när du blir tillfrågad om din åsikt, vad säger du då?

”Öööööhhhh, ja asså dom där sossarna kan man ju inte lita på, med hon Wanja som godkänner bonusar hit å dit”

Jag är lessen, men min tro och mitt hopp om mänskligheten dog just ytterligare lite grann.

Annonser

One thought on “Allvarligt talat

  1. Ja, det finns alldeles för många kappvändare som inte ser till djupet utan bara reagerar instinktivt på de största rubrikerna. Det är äckligt när drevet går. Ibland undrar jag om inte tidningsmakarna blir lite kåta av sin egen makt och hur mycket de kan påverka folk på fel sätt (det ska förstås i sammanhanget påpekas att det också finns bra sätt att påverka folk, men Wanja-affären hör inte till detta).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s